nie resepi mak mentua kita ... betik muda kita amik masa balik BP ari tuh..
masa2 mcm nih lah gunanya resepi2 kampung kan... sbb dah lemau asyik makan ayam & daging jer.. lepas raya kita layan nasi panas dengan ikan kembung goreng dan sambal goreng betik.. klo nk best sket.. atas nasi tuh renjis kan kicap... fuuuhhhh.... heheheh...
Sambal goreng betik
1 biji betik muda
7 tangkai cili kering
bawang merah agak2 ler...
2 bj bawang putih
segenggam ikan bilis...(boleh tukar ngan udang kering klo suka)
1 cm belacan
1/2 cawan air
garam & gula sesedap rasa
minyak
cara:
1. Betik dibuang kulit, biji , di bersihkan dan parut. (mcm dlm gambar tuh)
2. Tumbuk cili kering, bawang, udang & belacan hingga lumat. (klo nk cepat blen jer...heheh)
3. Panas kan kuali ngan sedikit minyak utk menumis. Tumis bahan-2 tumbuk tadi hingga garing & naik bau.
4. Masukkan air & betik. masukkan garam & gula sesedap rasa. Dah masak boleh lah makan ngan nasik panas. Sedaaaappp....
betik muda yg dah di parut....
dah siap ...
0 comments:
Post a Comment