Ayam goreng rangup
4-6 ketul ayam
tepung grg serbaguna bestari..(klo nk order ngan diana)
1 bj putih telur (nak bagi lg rangup)
cara:
1. Gaul putih telur bersama ayam yg dah dibersihkan. masukkan 2 sudu tepung goreng bestari. Gaul sebati. perap 1/2 jam.
2. panaskan minyak. golek2 ayam yg dah di perap tadi dlm tepung bestari & goreng hingga masak
Coleslaw (amik dari tenet.. tk igt blog saper mintak halal yer)
(kite dah modified resepi nih.. kurang kan qty.. 3 orang makan jer.. )
5 kelopak kobis putih
1/2 batang lobak merah
100gm mayonis
2 sudu susu tepung penuh cream
1 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cuka
cara:
1. lobak & kobis yg dah dibersihkan dihiris & cincang kecil2.
2. dlm mangkok lain satukan mayonis, susu tepung, gula, garam, cuka & gaul sebati & ber cream.
3. masukkan kobis & lobak merah yg dah dicincang tadi. gaul rata.
4. masukkan dalam tware bertutup & simpan dalam peti sejuk. Coleslaw akan matang bila ia nya dah berair. Nie kita dah buat awal2 pagi..so time nk bebuka coleslow kite dah pun matang.
Kentang putar (resepi tk ingat sape yg email bg kite)
yg nie pun kite adjust ikut 3 orang makan.
4 biji kentang
1/2 cwn fresh milk
garam secukup rasa
cara:
1. rebus kentang sampai empuk. setelah empuk toskan airnya.
2. tumbuk kentang sampai hancur.
3. gunakan hand mixer putar hingga jentang jadi halus. Sambil putar masukkan fresh milk & garam.
bahan2 tuk sos kentang putar
400ml air
5 sudu stok ayam maggi (kite ganti ngan 1/2 kuib ayam maggi)
1 bj bawang besar cincang
1 btg daun saderi (tk letak pun)
1 sudu mentega
20gm tepung gandum (kite ganti ngan 2 sudu tepung jagung)
2 sudu sos tiram
1 sudu kecik sebuk lada hitam
kicap & sedikit garam
cara:
1. Masak air ngan kuib ayam & bawang hingga mendidih. Dah mendidih tapis air ke dlm mangkuk.
2. cairkan mentega & masukkan tepung. kecilkan api.
3. tuang air rebusan sedikit demi sedikit ke dalam periuk tepung sambil kacau spy tepung tk berketul2..
4. Masukkan kicap + sos tiram + serbuk lada hitam & garam. besar kan sket api tuh & kacau hingga mendidih.. sah siap blh ler curah atas kentang putar tadi....mmg best.....
1 comments:
kak ina, utk resepi mashed potato nih, kalo tukar milk dengan fresh krim, pastu time panas2 lepas lecekkan kentang tu, buh sesudu butter or majerin lagi lemak..buh pepper sket pun ok.,n pastu, kentang ideal utk resepi ni ialah kentang yg kulit die kaler cokelat kasar almost mengggerutu..kentang jenis ni banyak air..
Post a Comment